Thuiswerken; Niets dan voordelen?

Tijd is voor veel mensen meer waard dan geld. De tijd die ze uitsparen door heen-en-weer te pendelen van en naar het werk is voor sommigen onbetaalbaar. Plus, de stress die je vermijdt door niet elke dag te moeten aanschuiven in een verkeersinfrastructuur die op springen staat

Niks dan voordelen?

Waarom is thuiswerken dan. Nog steeds niet helemaal ingeburgerd in Vlaanderen?
Laten we eerst eens kijken naar de voordelen voor we het hebben over het grootste nadeel.

Minder materiaal nodig.

Als je personeel thuis werkt, heb je  stoelen, bureau’s, koffie, toiletpapier, etc…  vrij op kantoor. En als iedereen op andere dagen thuis werkt, kan je simpelweg een kleiner kantoor huren en besparen op materiaal. Een deel van het loon kan da nook worden uitbetaald als netto-vergoeding. Daarop moet je dan geen sociale lasten betalen en je personeel houdt nog evenveel over op het einde van de maand.

Minder verloop

Als mensen hun work-life balance beter kunnen regelen, zullen ze minder snel op zoek gaan naar een andere job waar dat misschien niet het geval zal zijn. Zo hou je kennis langer binnen je bedrijf.

Meer productiviteit

Mensen die elke dag acht uur op kantoor zitten, zijn niet noodzakelijk productiever. Als er van thuis gewerkt wordt, wordt er meer gekeken naar de resultaten op het einde van de dag dan hoe lang je aan je bureau gezeten hebt.

Steeds meer bedrijven geven hun werknemers de kans om thuis te werken wanneer dit past. Want hoe kan je nu verlangen dat je personeel letterlijk z’n leven riskeert door de baan op te gaan? Is dat het allemaal wel waard? Uiteraard kan dit niet in elke sector of voor elke functie, maar als we het aantal mensen op de baan al kunnen beperken, dan verkleinen we de kans op ongevallen al aanzienlijk.

Het nadeel

Er kan altijd misbruik gemaakt worden van de situatie. Mensen die minder werken thuis omdat er geen controle is. De oplossing is dan vooral duidelije doelen stellen en een goeie opvolging. Het blijft altijd een kwestie van vertrouwen.

De voordelen voor een onderneming (en het mileu)  zijn talrijker dan de nadelen. En hoe vaker en systematischer mensen thuis kunnen werken, hoe vlotter het werk gaat gebeuren.