Het leven wordt voor iedereen duurder. Maar voor de Belg nog wel het duurst.
Op café en restaurant gaan in België is opmerkelijk duurder dan in andere Europese landen.
Hoe komt dat en komt er een kantelpunt wanneer het écht te duur wordt voor de Belg?

De cijfers

Laten we even snel de cijfers erbij halen. Sinds 2008 is de prijs van een gemiddeld restaurantbezoek in België met 25% gestegen. In vergelijking met Nederland (18%) en Frankrijk (13%) is dat toch al wel een aanzienlijk verschil.

De ‘hoofdverdachte’ in deze zaak is onze hoge belasting op arbeid. Wanneer de loonindex aangepast wordt voor de werknemers, stijgen ook de uitgaven voor de bedrijven exponentieel. Dat moet natuurlijk doorgerekend worden. En vooral in een sector met kleine marges zoals de horeca, geeft dat merkbare prijsstijgingen.

De andere grote boosdoener

De olifant in de kamer, de witte kassa, blijft natuurlijk niet buiten schot. In een milieu waar historisch gezien altijd al in het zwart bijgeklust werd, is er sinds 2016 een veel striktere reglementering van kracht. Uren moesten correct doorgegeven worden, alle transacties geregistreerd en alle personeel ingeschreven.

Op zich is dat maar logisch volgens veel mensen. Jammer genoeg steunde het oude systeem zoveel op die flexibiliteit dat veel uitbaters plots voor een enorme financiële put in de weg kwamen te staan. Koppel daar dan nog aan dat weinigen een degelijke planningstool of facturatie programma hadden, en de problemen worden alleen maar erger.

Recordaantal horeca-zaken over de kop.

Het aantal faillissementen steeg dan ook dramatisch in 2016. De laatste jaren is het minder extreem geworden maar het blijft voor veel startende ondernemers in de sector vechten tegen de bierkaai. Toenmalig minister van economie Kris Peeters riep meteen op om een onderzoek te doen naar de invloed van de witte kassa. Maar voor veel horeca uitbaters dat het resultaat, als die ooit wordt afgerond, te laat komen.