5 Fouten die je sales-team makkelijk kan vermijden

Fout 1: Je niet goed genoeg voorbereiden

Je moet weten welk vlees je in de kuip hebt. Ken je je product of dienst door en door? Werk je er zelf elke dag mee en ken je valkuilen voor nieuwe gebruikers? Zoniet raden we je aan om tijd vrij te maken om je te verdiepen in wat je iemand anders probeert te verkopen. Zo anticipeer je op lastige vragen en kom je altijd professioneel over.

Fout 2: Je luistert niet als de klant praat

Een klant gaat pas kopen als hij vindt dat jouw product aansluit bij zijn noden.
Daarom is het belangrijk dat je tijdens je sales-gesprek niet alleen praat, maar ook luistert. Als de klant iets zegt waar jij dan perfect op kan inspelen, is de kans veel groter dat je tot een verkoop over kan gaan.

Fout 3: Het moet te snel gaan

Jij maakt inderdaad liever 20 sales op een dag in plaats van 2. Maar je moet de mogelijke klant niet proberen te forceren. Dat zorgt er meestal voor dat die afstand gaat nemen omdat hij je te opdringerig vind. Doe het rustig aan en geef de klant tijd en ruimte om na te denken.

Fout 4: Je volgt niet op

Er bestaat natuurlijk ook zoiets als teveel tijd over iets laten gaan. Prospecten horen niet afgestoft te worden na enkele maanden. Volg sales-gesprekken altijd op. Al is het maar met een informeel telefoontje of een korte mail. Vergeet de klant niet, en hij zal jou niet vergeten.

Fout 5: Administratie

Het is handig om administratief alles goed bij te houden (zodat je bijvoorbeeld geen mogelijke klanten uit het oog verliest) maar het is nog veel belangrijker om de baan op te gaan en connecties te leggen met mensen. Verlies jezelf niet in administratie en geef voorrang aan het échte sales-werk!