Helemaal zen op vakantie.

We kijken met z’n allen zo’n 50 tot 80 keer per dag op onze smartphone. Je zou je afvragen hoe we 15 jaar geleden überhaupt konden functioneren zonder Facebook, Twitter, Reddit, Whatsapp of Instagram!

We waren toen ook niet (on)gelukkiger dan nu lijkt me. Dus om een digitale burn-out te vermijden sluiten wij ons aan bij de immer groeiende ‘Digital Detox’ beweging. Digitaal ontgiften als het ware.

Elke 10 minuten op je smartphone kijken (of vaker..) is een verslaving geworden voor velen onder ons.
Het is best oke om eens even ‘off the grid’ te zijn en niet binnen de 2 nanoseconden te reageren met een nietszeggend emoticon op een GIF’je uit die twaalfde Whatsapp-groep die je vrienden weer aangemaakt hebben deze week.

Om het allemaal wat minder verstikkend te maken deze verlofperiode stellen wij voor om onze 5 favoriete tips hieronder eens te proberen. Wie weet vind jij het makkelijker dan gedacht en trek je ze gewoon door de rest van het jaar! Hier gaan we.

1. Zet push notifications af.
Check wat je wil checken wanneer jij er zin in hebt. Niet wanneer iemand anders dat wil.

2. De toren van schaamte.
Als je op restaurant zit leg je alle telefoons in het midden van de tafel op elkaar. De eerste die zijn telefoon vastneemt betaalt de rekening. Je kan dit ook thuis aan de eettafel doen natuurlijk. De eerste die toegeeft, doet de afwas!

3. Ga eens door je Facebook interesse- en groepenlijst.
Zijn er groepen of ‘interesses’ die je ondertussen al helemaal niet meer zo interessant vindt?
Gewoon ontleuken of uit de groep stappen. Je kostbare tijd kan je beter anders besteden.

4. Als je een Whatsapp-bericht krijgt, probeer eens te wachten met antwoorden.
Er gaan heus geen doden vallen als je even wacht met antwoorden hoor. Tenzij je vrouw vraagt waar je zo lang blijft. Dan best antwoorden. Dan altijd antwoorden…

5. De grove borstel.
Lukt het je niet om je ogen te onttrekken van dat kleine scherm? Probeer dan eens een keer de applicatie zelf van je telefoon te gooien. Wedden dat je hem niet direct gaat missen? Dat compulsieve Facebook-checken is meer gewoonte dan wat anders.

Veel succes en prettige detox-vakantie!  😉