In deze tijden van informatietechnologie is de clean desk zowat de norm geworden. Aan een #cleandeskpolicy beginnen is gemakkelijk, maar is het voor de werknemers eenvoudig om zich daar aan te houden, zeker wanneer je dagelijks dezelfde spullen nodig hebt om te kunnen werken?

De voordelen van een clean desk zijn duidelijk. Alles is ordelijk voor je aan je dag begint, papieren worden beter opgeborgen zodat ze gemakkelijker terug te vinden zijn…. Ook maakt het het leven van de poetsploeg een stuk aangenamer. Zij kunnen gemakkelijk poetsen zonder dat ze eerst kilo’s documenten en toestellen moeten verplaatsen om aan hun werk te kunnen beginnen. Hier bij #MyDigi is de clean desk policy ook al jaren een feit en het werkt echt wel heel goed

Hieronder volgen een paar tips voor de clean desk te implementeren en te handhaven:

Zorg dat je werknemers de juiste tools hebben om alles op te bergen: lades, afgesloten locker, dossierkast….

Maak aan het einde van de dag een momentje vrij om alles netjes op te bergen zodat iedereen kan zien dat alles opgeborgen is vooraleer hij of zij naar huis gaat.

Als werkgever kan je een lijstje maken van zaken die wel en niet op het bureau mogen blijven.

‘When in doubt, throw it out’, ben je niet zeker of je een bepaald item om dossier nodig hebt op je bureau, dan doe je er beter aan om dit weg te bergen. Heb je het toch nodig, dan neem je het vlug uit de kast.

De clean desk policy kan er ook voor zorgen dat je minder papier gebruikt. Als er toch niets op het bureau mag blijven liggen, ben je geneigd om minder documenten af te drukken. In principe staat het meeste toch ergens digitaal opgeslagen. Goedkoper voor de werkgever én beter voor het milieu.

Stuur ook regelmatig een mailtje uit om medewerkers aan te sporen om de clean desk policy te behouden, eventueel met een paar eenvoudige tips bij.