Na je vakantie terug aan het werk? Deze 5 tips helpen je op weg.

Eindeloos geluierd en genoten zonder de tijd in het oog te houden? Allemaal leuk die vakantie, maar nu ligt er natuurlijk een berg extra werk op je te wachten op kantoor. Hoe ploeter je jezelf daar nu doorheen en geraak je terug in die dagelijkse routine?

De paasvakantie is ten einde. De kinderen moesten weer naar school en ook jij moet terug wat meer moed bij elkaar rapen om uit je bed te komen. De afgelopen weken ben je niet alleen weg geweest van kantoor, ook heb je heel flink je mailbox niet bekeken. Je hebt écht genoten zonder schuldgevoelens, goed zo! Maar nu staat het professionele leven terug voor de deur. Hoe pak je dit aan en waar begin je?

1. Noteer je creatieve ideeënstroom

Tijdens je vakantie kon je plots weer helder denken. De rust geeft je brein terug wat ademruimte en tijd om alles te verwerken. De creatieve ideeën stroomden er zo uit – je vraagt je af waarom dit dan niet gebeurt tijdens die talloze brainstormsessie, maar goed… – en die heb je natuurlijk netjes opgeschreven. Tijdens je eerste werkdag heb je dan alle tijd om een realistische planning en to-do-lijst op te stellen. Met al die nieuwe creatieve ideeën kijk je plots veel positiever naar de komende werkperiode.

2. Neem een extra ‘verlofdag’

Zorg dat je die eerste werkdag geen meetings of andere afspraken hebt ingepland. Vandaag draait alles om jou. Communiceer duidelijk (nog voor je verlof) naar je collega’s dat je die eerste dag geen nieuwe taken aanneemt. Laat je ‘out of office’ ook vandaag nog even aanstaan. Zo heb je alle tijd om bij te werken zonder dat andere ongeduldig wachten op antwoord.
Tijdens deze extra ‘verlofdag’ werk je je mailbox bij en praat je met je collega’s om terug ‘up-to-speed’ te geraken. Je maakt een to-do-lijst voor de rest van de week zodat je gericht kan beginnen werken de volgende dag.

3. Verwerk je e-mails chronologisch

Verwerk je e-mails chronologisch. Lees eerst de nieuwste e-mails want deze zijn het meest relevant. De oudere mails zijn meestal al achterhaald en niet meer zo dringend. Zo voorkom je dat je onnodig werk doet en verklein je de kans op miscommunicatie door achterhaalde e-mails.

4. Ken je prioriteiten en hou er aan vast

Zorg dat je genoeg tijd neemt om al je taken en nieuwe informatie te structureren en volgens prioriteit te rangschikken. Met een goede en realistische planning kan je er weer volle gas voor gaan met een houvast bij de hand.

5. Leer hieruit voor je volgende vakantie

Veel mensen kunnen niet optimaal van hun vakantie genieten omdat ze weten dat het heel zwaar is om terug aan het werk te gaan. Zo’n zonde! Zorg dat je voor je vakantie alles mooi afgewerkt hebt en een to-do-lijst hebt opgesteld vóór je op vakantie gaat. Pen ook nog wat laatste hersenspinsels, ideetjes en bedenkingen neer. Zorg voor een heldere overdracht aan je collega’s zodat je weet dat alles in goede handen is. Wanneer je dit niet doet blijven deze gedachten tijdens je vakantie door je hoofd spoken. Zo krijg je de batterijen natuurlijk nooit opgeladen!

Over MyDigi:

MyDigi is maatsoftware voor de prijs van een standaardpakket. Onze maatsoftware is volledig aanpasbaar aan jouw bedrijf. Wij denken verder dan de standaard CRM, ERP, WFM en DMS. Dankzij onze waaier aan modules bouw jij zelf je software op maat. Dream IT, Create IT!
Met MyDigi plan je jouw contactmomenten, afspraken, projecten moeiteloos in. Hou ook al je mailverkeer handig bij per project en contactpersoon. Met MyDigi werk je efficiënter en win je énorm veel tijd!