Toch gezond met een kantoorbaan

Bomma’s kroketten zijn nog niet verteerd en de cava is ons bloed nog niet uit, maar het werk roept alweer! Je bent klaar voor het nieuwe werkjaar en hebt waarschijnlijk tal van goede voornemens genomen. Één van de populairste voornemens is om fit en gezond te zijn en meer te bewegen. Maandag nam je nog dat goede voornemen en vandaag denk je “Hoe speel ik dit in hemelsnaam klaar?”. Wij geven je alvast een duwtje in de rug.

 

Met een fulltimebaan is het moeilijk om vaak te sporten en altijd gezond te eten. Wanneer je na een lange werkdag thuiskomt en je nog moet koken voor je gezin heb je écht geen zin om nog een rondje te gaan joggen of naar de sportclub te gaan. De weinige tijd die nog overblijft spenderen we liever aan qualitytime met je gezin of aan me-time. Maar hoe krijg je dan wél genoeg beweging én eet je gezond?

 

On va bouger bouger

Heb je ’s ochtends de ruimte om een half uurtje of kwartiertje vroeger op te staan? Doen! Het scheelt niet veel maar als je gemiddeld 20 minuutjes gaat joggen dan ben je de dag alvast goed begonnen. Dit heb je alvast achter de rug en neemt niemand je nog af! Doe je dit loopje op een nuchtere maag dan verbrand je zelfs meer calorieën. Zet die loopschoenen maar al klaar!

Bevind je werkplek zich in dezelfde stad? Bekijk eens of je niet met de fiets kan gaan in plaats van de auto. Het is niet enkel gezond maar ook nog eens goedkoop. Is dit een te grote aanpassing voor jou? Probeer al eens om één of twee dagen per week de fiets te nemen en bouw dit verder op. Zo vermijd je de files en kom je minder gestresseerd op het werk aan. Ga je toch liever met de auto? Probeer je dan verder van de ingang te parkeren en haal een frisse neus op weg naar de deur.

Daarnaast kan je ook kleine aanpassingen doen om toch meer te bewegen op kantoor. Zo kan je natuurlijk altijd de trap nemen in plaats van de lift. Moet je iets vragen aan een collega op een andere afdeling? Wandel eens naar daar in plaats van te bellen of te mailen. Het is belangrijk dat je elk uur even voor vijf minuten de benen strekt. Ga bijvoorbeeld een glaasje water halen, maar doe dat met een omweg. Het lijken misschien kleine nutteloze verplaatsingen maar als je ze allemaal bij elkaar optelt kom je gemakkelijk aan 15 minuten. Tel daarbij je loopsessie van 20 minuten en je fietstochtje en je bent al goed op weg. Zo simpel kan het zijn.

Voeding

Om te beginnen moet je eens een weekje bijhouden hoeveel calorieën je dagelijks consumeert. Je zal verschieten hoeveel slechte calorieën er in de meest onnozele kleine dingen zitten en hoe kleine veranderingen een grote impact kunnen hebben. Wanneer je je hier bewust van bent, ga je ook ‘slimmer’ kunnen eten.

Probeer ’s middags een zelfgemaakte lunch te voorzien in plaats van een belegd broodje of een voorverpakte salade. Heb je weinig tijd? Probeer in het weekend een uurtje uit te rekken om je lunch voor de komende week te maken. Kies iets dat je in een grote hoeveelheid kan maken, met veel groenten en zo weinig mogelijk ‘slechte’ koolhydraten. Kies voor volkoren producten zoals bruine rijst en vermijd geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, witte pasta, koekjes, enzovoort. Verdeel daarna je lunch in 5 potjes, vries er enkele in, en je hebt lunch voor de hele week.

Omdat je zoveel stil zit wil je er ook voor zorgen dat je metabolisme in gang blijft. Daarom moet je je eten beter spreiden. Zo is het beter om van je hoofdmaaltijden kleinere porties te maken, maar wel vaker te eten. Je moet je tussendoortjes dus zeker niet laten vallen. Zolang ze maar gezond zijn! Een lichaam met een langzaam metabolisme is een lichaam dat bang is om honger te lijden en dus vet vasthoudt.

Zoetigheid

Suikervrij eten wordt steeds populairder en dat is maar goed ook. Wanneer je het gewoon bent om een colaatje te drinken dan grijp je al snel naar een cola light bijvoorbeeld. Maar dat wil echt niet zeggen dat het gezonder is. Probeer zo weinig mogelijk suikerrijke dranken te drinken. Vooral toegevoegde suikers zijn een no-go. Probeer vaker voor natuurlijke suikers te kiezen. Maar ho! Dat wil niet zeggen dat je sloten fruitsap mag drinken. Een teveel aan suikers is nooit goed, zelfs niet aan natuurlijke suikers. Wil je een zoetmaker in je thee of koffie? Kies dan voor een natuurlijke siroop of vaste honing maar ook weer met mate.

Water, water en nog eens water!

En ten slotte, drink zoveel mogelijk water! Probeer ongeveer twee liter water per dag te drinken. Vind je het moeilijk om dit bij te houden? Koop een grote drinkfles en verplicht jezelf om deze voor de lunch leeg te drinken. Na het middageten vul je deze nog eens en drink alles op voor je weer naar huis gaat.