IT beslissers moeten steeds weer uitleggen waarom ze budget nodig hebben. Bovendien worden hun argumenten lang niet altijd goed begrepen. Dat blijkt uit onderzoek onder IT beslissers. Hier vind je zes tips om het verhaal helder te krijgen.

1. Maak onderscheid tussen vaste kosten en investeringen. Dan is duidelijk dat, naast terugkerende bedragen voor licenties, ook projecten worden aangepakt die helpen om de targets van het bedrijf te bereiken.

2. Leg de kosten waar ze horen door die – waar mogelijk – toe te rekenen aan de gebruikers, bijvoorbeeld bij de aanschaf van software waaraan een bedrijfseenheid behoefte heeft.

3. Bespaar niet op IT beveiliging. Breng goed in kaart welke gebruikers gebaat zijn bij welke beveiligingsmaatregelen rond applicaties, portals en sites.

4. Let op de flexibele kosten, want IT uitgaven zijn afhankelijk van kengetallen. Als bijvoorbeeld de omzet verdubbelt, zou het IT budget moeten meestijgen.

5. Vermijd technisch jargon en gebruik taal die de directie begrijpt en gebaseerd is op de belangrijkste bedrijfsdoelen.

6. Denk vanuit de belanghebbers door de argumentatie om budget te krijgen, af te stemmen op hun wensen en prioriteiten. hashtagmydigi hashtagtechnologie hashtagit hashtagbudget hashtagjaarbudget hashtagitbudget