Onlangs werden wereldwijd meer dan 200.000 computers gegijzeld en ook België werd slachtoffer. Ziekenhuizen kwamen niet meer toe tot het openen van medische dossiers. Hierdoor werden spoedgevallen en operaties uitgesteld. In Duitsland werd het openbaar vervoer een van de gedupeerde en in Rusland werd het ministerie van binnenlandse zaken slachtoffer van de gijzeling.

Een computer gijzelen klinkt erg vreemd, maar wat houdt het exact in ?
Wat vast staat is dat ondernemers zich niet bewust waren van het risico dat ligt bij het blijven updaten van de Windows patches.

Het virus noemt zichzelf “Wanna decryptor”. Het is ‘ransomware’, zoals dat heet. Zo wordt er een ransom gevraagd om jouw pc weer toegang te geven tot je gegijzelde documenten. Deze ransom dient betaald te worden met bitcoins, die bovendien moeilijk traceerbaar zijn en dus het perfecte handelsmiddel zijn voor criminelen.

Nog geen paar dagen later lagen 560 miljoen inloggegevens op straat. Persoonlijke gegevens lagen zomaar te grabbel op het net. De gelekte databases bevatten zo’n 243 miljoen unieke e-mailadressen. Deze werden buitgemaakt tijdens vroegere hackings van populaire websites als LinkedIn, Adobe en Tumblr. De meeste gegevens zijn al jaren oud, maar met volgende link (https://haveibeenpwned.com/) kan je snel ontdekken of jouw e-mailadres zich onder de gelekte bestanden bevindt. Ben je een van de gehackte slachtoffers, verander dan zo snel mogelijk je wachtwoord.

Hoe creëer ik een sterk wachtwoord?

• Gebruik een wachtwoord van 12 tekens of meer.
• Vermijd namen, plaatsnamen en bestaande woorden.
• Gebruik een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en leestekens.

Ook een softwarebedrijf als MyDigi dient zich te wapenen tegen deze criminelen. MyDigi maakt gebruik van de veiligste cloudhosting in Europa, en bewust geen Amerikaanse host. Sinds 2001 heeft de Amerikaanse overheid immers toegang tot alle gegevens van alle bedrijven die gehost zijn in Amerika. Volgens vele ondernemers een regelrechte inbraak op de privacy.

 

Ilyas Christiaens

Ilyas Christiaens is stagiair marketeer van Karel de Grote Hogeschool. In zijn 9 weken zal hij begeleid worden door Henk Wolff om zo alle aspecten van de marketing te kunnen proeven. Ilyas is een creatief persoon en bedenkt graag nieuwe mogelijkheden om een onderneming meer publiciteit te geven.