Investeringsplannen? Ontdek waarom je die best nog dit jaar doet.

2020 brengt nieuwe kansen en opportuniteiten, maar natuurlijk ook weer nieuwe regeltjes.
Over ‘kosten maken om kosten te maken’ zijn de meningen verdeeld, maar misschien moet je toch maar eens nagaan of het deze keer niet in jouw voordeel kan spelen.

Daling basispercentage van investeringsaftrek

Vanaf 2020 daalt het basispercentage van de investeringsaftrek voor kmo’s van 20% naar 8%. De overheid probeert de sectoren te stimuleren door deze investeringen tot 31/12/2019 20% extra aftrekbaar te maken van je belastbaar inkomen (welke investeringen precies: lees meer). Volgend jaar wordt dat slechts 8%.

Vennootschapsbelasting omlaag

Het verlaagde tarief daalt van 20,40 naar 20,00%. Het basistarief daalt van 29,58 naar 25,00%. Als je dus geen gebruik kan maken van dat verlaagde tarief, is het nuttig om die investering nog dit jaar te maken. Zo krijg je dus sowieso een hogere belastingsbesparing.

Investeringen volledig jaar afschrijven

2019 Wordt het laatste jaar dat je je investeringen nog een heel jaar kan aftrekken (in het jaar van aankoop). Dus ook dingen aangekocht in December kunnen nog een heel jaar in de kosten opgenomen worden. In 2020 zal je pro rata moeten afschrijven.

Auto’s en fietsen

In 2019 kan je wagens nog volgens de huidige regels afschrijven. In 2020 gelden er veel strengere regels (voor meer info lees dit artikel van autogids).
Verder wordt de 120% aftrek voor specifieke investeringen (bv. elektrische auto’s en fietsen) afgeschaft, en kan je niet langer degressief afschrijven.

Conclusie

Nog snel investeren is alleen maar zinvol wanneer je al van plan was die kosten te maken in 2020. Investeringen zijn enkel nuttig wanneer ze bijdragen tot de ontwikkeling van je activiteiten. Was je dus van plan om een nieuwe printers te kopen in 2020, kan je die best nu al maken.