“Topless” vergaderen zit in de lift

We kennen het allemaal; je bent iets belangrijks aan het bespreken tijdens de wekelijkse meeting en plots zie je iemand naar zijn GSM grijpen. ‘Ja maar het is voor het werk hoor’…

“Topless vergaderen” is in feite niet meer dan vergaderen zonder GSM’s, tablets of laptops op tafel om de aandacht af te leiden.

Een paar jaar geleden zou het nog ondenkbaar zijn geweest om naar je telefoon te grijpen terwijl je in gesprek bent met iemand. Vanwaar die ommezwaai?

“We geven mensen in onze omgeving het signaal dat ze niet belangrijk zijn.”

Volgens Ignace Van Doorselaere, CEO van het chocoladebedrijf Neuhaus, is voor sommige mensen de GSM -en bij extensie laptop en tablet- een soort lichaamsdeel geworden waar ze niet meer zonder kunnen. Dat zei hij onlangs tijdens een interview in “De wereld vandaag” op Radio 1.

“Stel dat we even 15 jaar in de tijd terugkeren en de informatie op onze gsm in de vorm van een krant op tafel ligt. Of we zetten de radio aan… Het is overdreven beeldspraak, maar de gsm is de moderne vorm daarvan. We geven mensen in onze omgeving het signaal dat ze niet belangrijk zijn.”

Daar legt hij volgens veel mensen de vinger op de wonde. Als je mensen niet je volledige aandacht wil geven tijdens een gesprek, weten ze ook meteen dat jij vindt dat er belangrijkere zaken zijn dan zij.
Het is simpelweg onbeleefd.

“Ons brein kan snel switchen van de ene ‘zoekopdracht’ naar de andere, maar kan nooit twee dingen tegelijk”

Natuurlijk zijn er mensen die menen dat ze wel twee dingen tegelijk kunnen. Tenzij je een medisch mirakel bent met vier hersenhelften is dat natuurlijk onzin. Begrijp ons niet verkeerd. Er zijn dingen die we tegelijk kunnen doen. Zoals bijvoorbeeld wandelen en kauwgom eten. Of fietsen en muziek luisteren.

Maar dat zijn dingen waar we niet over moeten nadenken. Die gaan op automatische piloot.

Neurowetenschapper Daniel Weismann heeft onderzoek gedaan naar zogenaamde ‘multitaskers’ en beschrijft hoe ons brein echt werkt met een mooi voorbeeld: “Stel, je staat op de hoek van een drukke straat en je bent aan het wachten op een vriend met een rode sjaal. Het is perfect mogelijk om die vriend te spotten in een massa mensen. Maar als je aan het wachten bent op twee vrienden – eentje met een rode sjaal en eentje met een groene – zal je heel actief moeten schakelen tussen de twee. Ons brein kan snel switchen van de ene ‘zoekopdracht’ naar de andere, maar kan nooit twee dingen tegelijk”.

Als je baas dus een mailtje aan het lezen is terwijl jij iets aan het uitleggen bent, kan het zijn dat hij je woorden wel opgevangen heeft maar is er geen énkele kans dat hij ze ook echt verwerkt heeft.

topless vergaderen

Je brein kan geen twee dingen tegelijk, hoe hard jij ook denkt van wel.

Een studie uitgevoerd door neurowetenschapper Earl Miller toonde ook aan dat er een pauze zit tussen het schakelen van de ene taak naar de andere. Dus daar verlies je ook weer tijd en energie mee.

Je hoort het, er zijn geen voordelen aan vergaderen met je GSM of laptop op tafel. Je bent veel minder efficiënt dan je denkt.

Laten we hopen dat de trend zich doorzet en we allemaal ‘topless’ kunnen vergaderen in de toekomst.