“Koken als het summum van delen.”

Deze maand verscheen onze eigenste Hans Kuyken in ‘Ondernemers‘ magazine met een waar dubbelleven-portret! Hieronder de tekst van het artikel dat online terug te vinden is op www.voka.be

Wie tijdens een buitenlands tripje graag eens een lekker lokaal restaurant opzoekt, kan voor tips altijd aankloppen bij Hans Kuyken. Want voor TripAdvisor is de zaakvoerder van MyDigi in de eerste plaats een veelgelezen culinaire raadgever. Door zijn kookpassie die hem ook zelf in de potten doet roeren, recenseert hij trouwens met stevige kennis van smaken.

Met zijn grootouders aan moeders kant die een eigen feestzaal met cateringdiensten hadden, zit de liefde voor het koken bij Hans Kuyken in het bloed.
‘Mijn moeder heeft haar ouders altijd geholpen in hun zaak. Zij kon erg goed koken en was vaak met voeding bezig, waardoor ik die voorliefde als kind al van haar heb overgenomen. Zo heb ik als vijfjarige mijn moeder op de ochtend van haar verjaardag zelfs verrast met een zelfgebakken cake’, haalt Hans Kuyken een tekenende anekdote op. ‘Mijn vader was een directeur van een plaatselijk bankkantoor, waardoor mijn ouders thuis al eens uitgebreide etentjes hielden. Vanaf mijn tienerjaren kon mijn moeder ook op me rekenen als haar hulpkok. Maar ook toen ik jaren later al op kot zat, riep zij mijn hulp in wanneer ze een

Ontspanning in de inspanning

Door zich jaren later aan het PIVA verder te verfijnen als hulpkok, begaf Hans Kuyken zich dus allerminst op glad ijs.
‘Voor mijn job zou ik niet elke dag in de keuken willen staan. Want kok is een harde, fysiek belastende job die veel flexibiliteit vraagt. Maar in de inspanning die koken toch vergt, vindik dan weer wel ontspanning na bijvoorbeeld enkele zware werkdagen op kantoor. Etentjes voorbereiden, bezorgt me niet de minste stress. Integendeel, ik geniet ervan om mijn kookpassie met vrienden te delen en samen met hen lekker te tafelen’, spreekt de ondernemer over de Bourgondiër in hem.
‘Ik kan me uitleven in het bijeenzoeken van alle ingrediënten en het klaarmaken van het gekozen menu, zonder dat het dan om erg complexe gerechten moet gaan. Zo maak ik bijvoorbeeld graag een ovenschotel met kalkoen en diverse groentjes, met Provençaalse aardappeltjes, parmezaankaas en een verse kruidenmengeling. Die wordt altijd erg gesmaakt. Wat chefs als Peter Goossens en Roger Van Damme doen, vind ik heel knap. Maar urenlang bezig zijn met de perfecte crème brûlée, dat heb ik er zelf niet voor over.’

Oog voor de setting

Wanneer Hans het ’s avonds aan tijd ontbreekt om na al het kantoorwerk een potje te koken, trekken zijn partner en hij graag op restaurant.
‘Ik kan zeker zo goed genieten van een lekker klaargemaakt gerecht van een restaurant met een betaalbare kaart als van de creaties van een sterrenchef. In Antwerpen is het Turks-Cypriotische Cypro in de Volkstraat een van mijn favoriete adresjes, waar ik bij de kok al eens informeer naar een bereidingswijze. De zuiderse keuken, en vooral dan ook de Spaanse, spreekt me nu eenmaal erg aan. Op lever en foie gras na, vallen alle gerechten me doorgaans wel in de smaak. Wanneer een gerecht mooi rijmt met de setting, dan geniet

ik er wel nog dat tikkeltje extra van. Bijvoorbeeld aan zee is het altijd genieten van een verse kabeljauw met puree’, vindt Hans Kuyken. ‘Op vakantie trek ik daarom ook graag naar de restaurantjes waar je vooral de lokale bevolking vindt. Dat zijn nu eenmaal de beste adresjes om een typisch lokaal gerecht uit te proberen. Omdat ik mijn culinaire belevenissen graag met anderen deel, post ik mijn buitenlandse restaurantervaringen op TripAdvisor. Die recensies benader ik wel steeds positief, zodat lezers er ook echt wat aan hebben.’ Vanaf deze maand volgt Hans trouwens een wijnkennerscursus aan het PIVA. Zijn trouwe volgers mogen zich dus aan nog beter gedocumenteerde beoordelingen verwachten.

door Jan Van de Poel | fotografie Vincent Callot