Als je cadeautjes voor familie, vrienden of jezelf wil kopen, blijft het natuurlijk belangrijk om dat veilig te doen. Vandaag de dag is het doodnormaal om je aankopen online te doen. Maar waarmee moet je nu rekening houden om geen financiële kater aan de kerstperiode over te houden? Wij geven je alvast enkele tips om veilig online te shoppen!

 

1) Ken ik de webwinkel?

Iedereen kent bol.com, Amazon en ebay. Maar vaak worden we verleid door leuke aanbiedingen op minder bekende websites. Meestal is er niets aan de hand maar google toch nog eens even snel de naam van de webwinkel. Als er iets niet pluis lijkt, zullen de eerste zoekresultaten vaak uitsluitsel bieden. Een gewaarschuwd shopper is er twee waard!

 

2) Hoe betaal ik best mijn aankopen?

Het is verleidelijk om snel je Visa of Mastercard te nemen en je gegevens in te toetsen. Maar kredietkaartinformatie is legendarisch makkelijk te stelen en over te nemen. Maak best een account aan bij Paypal. Daar kan je je debetkaart of kredietkaart aan linken. Zo geniet je van kopersbescherming en kan de webwinkel in kwestie niet je kredietkaart gegevens zien.
Betalen via Ideal/Bancontact is ook veilig omdat je daar in het bezit moet zijn van een legitimatietoestel (Beter bekend als het ‘bakje’ van de bank).

 

3) Hoe veilig is mijn verbinding?

Een website met een beveiligde verbinding begint met ‘https’ in de URL.
Staat er gewoon ‘http’ ? – best ergens anders kopen…

 

Wat als je merkt dat er rare dingen gebeuren met je rekeningen?

Aarzel dan niet om contact op te nemen met de Algemene Directie Controle en Bemiddeling van de FOD Economie. Zo vermijdt u dat anderen ook het slachtoffer worden van de zelfde oplichters.

Laat ook zo snel mogelijk uw kaarten blokkeren via Card Stop op nummer 070 344 344.
Indien mogelijk contacteer je ook best je bank zodat ze tijdelijk internet banking kunnen afzetten.