Wat is ‘The Internet of Things’ ?

Je hebt de term ongetwijfeld al eens horen waaien. Maar wat is het ‘internet of things’ nu precies? En waarom zou het invloed hebben op jouw leven?

Hier komt de basis.

It’s everywhere

Internet is nu bijna overal. Het is ondertussen ook snel en goedkoop genoeg om voor iedereen beschikbaar te zijn. Je zal moeite moeten doen om over vijf jaar nog een nieuwe TV, deurbel of thermostaat te vinden zonder wifi-mogelijkheden. En hoeveel mensen ken jij nog zonder smartphone? Iedereen en alles zal in de toekomst verbonden zijn met elkaar en met jou.

“Dat is nu toch al?”

In zeker mate wel. Het grote verschil zit hem in het feit dat de ‘things’ met elkaar gaan kunnen communiceren zonder onze inmenging.

Stel je voor:

De melk is bijna op in de ijskast. De sensoren in de ijskast merken dat en sturen een automatische orderopdracht naar de supermarkt, waar een order picking machine de melk klaarzet voor transport op een bestelbus. De zelfrijdende wagen krijgt vervolgens een nieuwe leveropdracht in zijn GPS en jij krijgt een mail wanneer je melk geleverd gaat worden. De menselijke factor in dit voorbeeld speelt wel een héle kleine rol, niet?

De mogelijkheden zijn legio. Maar waar trekken we de grens?
Hoeveel privacy ben jij bereid op te geven voor gebruiksgemak?
En hoeveel skills gaan we verleren door alles te laten doen door een machine of computer? Vragen waar we toch een antwoord voor zullen moeten verzinnen.