Thuiswerken staat vaak gelijk aan een hogere productiviteit van de werknemer.
Maar is dit werkelijk zo ? Thuiswerken draait immers niet voor iedereen goed uit. Zo verliest men zichzelf vaak  in de job en is er geen contact meer met collega’s.  Als bedrijf beslis je dan ook niet alleen of iemand thuiswerkt. Overleg met hem/haar en start een testperiode in afwachting van de bevindingen.

Maar is thuiswerken dan werkelijk thuis? Waarom geen co-working omgeving of een andere gezellige plaats? Vaak vinden mensen het aangenaam net andere mensen te zien werken, en dit stimuleert. Dringt thuiswerken zich toch op, probeer dan routines in te bouwen. Zo gaan sommige werknemers ’s morgens eerst even wandelen, om daarna het gevoel te krijgen op het werk aan te komen. Probeer daarnaast ook je uren bij te houden, zo kan je achteraf zien hoeveel je exact gewerkt hebt. Vermijd tot slot sociale media, met het tijdelijk blokkeren hiervan kom je al ver. Afleiding is namelijk de grootste schrik voor thuiswerk. Een van de gratis tools hiervan is StayFocusd. Een eenvoudige tool die jou ertoe aanzet om je enkel en alleen bezig te houden met zaken die er echt toe doen.

Stayfocusd
MyDigi Klantervaring

Tegenwoordig merken we op dat de klantenservice in verschillende bedrijven verschuift naar thuiswerk. Steeds meer blijkt dat deze keuze tijd-en kostenbesparend is. Zo daalt het aantal klachten en is de afhandelingstijd korter dan voordien. Bedrijven merken ook een grotere inzet van de werknemer wat zorgt voor een betere klantenervaring. Deze klantenervaring is ook toe te schrijven aan de bereikbaarheid buiten kantooruren, wat voordien niet mogelijk was.

Het kan ook voorkomen dat informatie minder frequent wordt uitgewisseld. Voorzie hiervoor voldoende toezicht. Met de Cloud die MyDigi aanbiedt, wordt thuiswerken vereenvoudigd. Of je nu thuis, op de baan of ergens anders werkt, de Cloud kan steeds geraadpleegd worden en documenten kunnen door iedereen worden aangepast.

Softwarebedrijven hanteren steeds meer de scrum methode. Een flexibele manier van werken waarin teams in een korte sprint softwareproducten opleveren. En dit betekent dus ook fysiek aanwezig zijn. Aangezien deze methode veel succes heeft, is het nog maar de vraag of thuiswerken zijn populariteit zal behouden.

Ilyas Christiaens

Ilyas Christiaens is stagiair marketeer en komt vanuit de Karel de Grote Hogeschool. In zijn 9 weken zal hij begeleid worden door Henk Wolff om zo alle aspecten van de marketing te kunnen proeven. Ilyas is een creatief persoon en bedenkt graag nieuwe mogelijkheden om een onderneming meer publiciteit te geven.