Wat is CRM en waarom heb ik het nodig?

CRM staat voor Customer Relationship Management, of vrij vertaald: klantenrelatie management of beheer. Het wordt veelal gezien als een bedrijfsstrategie om aan klantenbinding te doen en het maakt het mogelijk om een persoonlijke aanpak te garanderen. Aan deze strategie koppel je best een softwaresysteem dat deze strategie in de hand werkt. Zo’n CRM-systeem brengt alle informatie van de verschillende afdelingen bij elkaar en centraliseert ze voor iedereen in je bedrijf. Dit geeft een totaalbeeld van elke klant en vergroot de gebruikservaring zowel voor de klant als voor jou.

Met zo’n systeem kan je de geschiedenis van het contact met een (potentiële) klant bijhouden. Je kan dus precies volgen waar iemand zich bevindt in de verkoopstrechter of waar een bestaande klant nog nood aan heeft. Om deze klantgerichtheid te kunnen nastreven moet je de behoeften en eigenschappen van iedere klant zo goed mogelijk in kaart te brengen.

Je moet dus veel informatie verzamelen en met elkaar kunnen connecteren. Denk aan contactgegevens, interesses, soort bedrijf, wie is de beslissingsnemer, verkoophistorie, elke correspondentie, behoeften, enzovoort. Om deze gegevens met elkaar in verband te brengen heb je een CRM-systeem nodig.

Waarom is dat opvolgen zo belangrijk? Hoe beter je jouw klanten kent, des te beter kan je hen gericht helpen. Het stelt je in staat om het verkoopproces zo kort en efficiënt mogelijk te maken. Iets wat door zowel je bedrijf als de nieuwe klant geapprecieerd wordt. Zo weet je ook welke klanten het waardevolst zijn voor jouw bedrijfsvoering. Deze wil je natuurlijk de meeste tijd en aandacht geven.

Een CRM-systeem heeft ook de bedoeling om open en gecentraliseerd te zijn in je bedrijf. Zo kan de sales- en marketingafdeling inspelen op de tendensen binnen je klantenbestand, maar kan een collega ook snel een project van je overnemen als jij bijvoorbeeld ziek valt of op vakantie gaat. Omdat je alle gegevens centraliseert zijn je collega’s snel op de hoogte. Zo is élk gesprek persoonlijk, to-the-point en relevant. Er is als klant namelijk niets zo frustrerend als vier keer je verhaal te moeten schetsen alvorens geholpen te worden. Met een overzichtelijk CRM-systeem voorkom je deze pijnlijke situaties en zet je de gebruikservaring voorop. Dit vergroot het vertrouwen van je klant.

Heb je nog geen CRM-systeem? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij kijken wat we voor jou kunnen betekenen. Wij passen ons softwarepakket (en onze prijs) aan aan jouw wensen én de grootte van je bedrijf. Zo betaal jij enkel voor wat je écht nodig hebt.

Gratis salesworkshop: Waardevolle en winstgevende offertes schrijven én opvolgen

Schrijf je enorm veel offertes waardoor je eigenlijk niet genoeg tijd meer hebt voor je core business? Ontdek hoe je minder maar betere offertes schrijft die je stuk voor stuk iets opleveren!

Ontelbare offertes uitsturen heeft geen zin als ze je niets opleveren. In onze salesworkshop leert een professional hoe je waardevollere offertes opstelt. Ontdek hoe je met minimale aanpassingen een wereld van verschil kan maken. Deze workshop is onmisbaar voor iedereen die een grote of kleine rol speelt in het verkoopproces.

Schrijf me in!